Jak naostrzyć dłuto.
admin | kwi 28, 2009 | Komentarze 0
Dłuto to jedno z najstarszych narzędzi stolarskich, pomimo to nadal w powszechnym użytku stanowi nieodłączny atrybut stolarza. Dostępne w wielu rozmiarach, oraz kształtach przeznaczonych do konkretnych zadań. W rękach sprawnego rzemieślnika stanowi bardzo precyzyjne narzędzie, pozwala wykonać prace które jeszcze długo nie będą możliwe przy użyciu elektronarzędzi. Jest tylko jeden ważny element, aby służyło nam jak należy, dłuto musi być ostre. Jak prawidłowo naostrzyć dłuto. Jest na to kilka
możliwości, można to zrobić po prostu ręcznie, z wykorzystaniem specjalnego wzornika, lub ostrzałki elektrycznej.
Do ostrzenia ręcznego będzie nam niezbędny kamień do ostrzenia, istnieje wiele wersji takich kamieni o różnej ziarnistości, wykonanych z naturalnych jak i sztucznych materiałów, a także woda lub specjalnie do tego przeznaczony olej którymi należy zwilżać kamień podczas pracy.
Możemy także zaopatrzyć się w specjalny prowadnik do ostrzenia który ułatwi prowadzenie dłuta pod właściwym kątem w stosunku do kamienia. Kąt ostrza jest bardzo istotny wynosi od 25 do 30 stopni i różni się w zależności od rodzaju obrabianego drewna.
Ostrzenie ręczne dłuta
- rozpoczynamy od przygotowania jego płaskiej powierzchni, szlifując ją równolegle do powierzchni kamienia wyrównujemy odcinek około 10 mm od krawędzi tnącej.
- następny krok to ostrzenie powierzchni ściętej należny zwrócić uwagę aby przylegało ono do osełki całą ściętą powierzchnią pod właściwym dla danego dłuta kątem.
- w kolejnym można wypracować mikro załamanie które powinno wzmocnić krawędź tnącą ostrza, wykonujemy je zwiększając kąt natarcia podczas ostrzenia o około 5 stopni.
- podczas procesu ostrzenia na końcu ostrza powstanie tak zwany grat, usuwa się go szlifując na przemian obie powierzchnie dłuta na drobno ziarnistym papierze lub kamieniu do momentu aż sam odpadnie.
Poniżej ciekawy film przedstawiający jeden ze sposobów na naostrzenie dłuta.
Osoby nie posiadające szlifierki mogą opuścić etap w którym jest wykorzystywana szczególnie kiedy narzędzie jest nowe lub nie jest mocno stępione wystarczy samo ostrzenie ręczne, jeśli jednak będziesz z niej korzystał zwróć szczególną uwagę na bezpieczeństwo, a także na temperaturę dłuta, które może się przegrzać w wyniku zbyt długiego kontaktu ze szlifierką. Objawia się to niebieskim kolorem stali w miejscu przegrzania, przez co traci ona swoje właściwości.
Artykuł z kategorii: Narzędzia